Bruine Tong – Wat zegt het over je gezondheid

Bruine tong: symptomen, oorzaak en behandeling

Een gezonde tong heeft een lichtroze kleur, maar vaak is er sprake van een zekere disbalans op de tong. Wanneer bepaalde micro-organismen de overhand krijgen, kan er een aanslag ontstaan. Het gevolg is dat er bijvoorbeeld een bruine aanslag aanwezig is op de tong.

Dat is niet alleen cosmetisch gezien vervelend, maar kan ook leiden tot verschillende klachten. Gelukkig is een bruine tong goed aan te pakken met bepaalde middelen en handelingen.
Symptomen bruine tong
Bij een disbalans op de tong groeien sommige micro-organismen sterker dan anderen, waardoor er een vieze aanslag ontstaat op de tong. Deze aanslag bestaat uit bacteriën, dode celresten en ook voedselresten. De kleur kan verschillen van wit tot geel en van bruin tot zwart.

Er wordt soms gesproken van een ‘harige tong’, omdat de papillen op de tong gekleurd zijn en hierdoor meer zichtbaar uitsteken. Er groeit echter niet daadwerkelijk haar op de tong.

Vaak gaat een bruine tong gepaard met een vieze smaak in de mond. Helaas is dit niet alleen een smaak, maar ook een geur die te ruiken is door omstanders. Soms gaat een bruine tong gepaard met andere mondproblemen, zoals gaatjes, ontstekingen en bloedingen van het tandvlees.
Oorzaak bruine tong
Een bruine tong is een signaal dat er iets mis is met de balans van micro-organismen in de mond. Bij een bruine tong hebben bepaalde bacteriën de overhand gekregen die een bruin pigment produceren, dat normaal gesproken niet of nauwelijks zichtbaar is. Soms kan dit zelfs overgaan naar een zwarte kleur.

Deze disbalans kan allerlei oorzaken hebben. Meestal is er sprake van één of meer van de volgende factoren:

Overmatig koffiedrinken
Overmatig alcoholgebruik
Antibioticagebruik
Bestraling mondgebied
Roken
Algeheel slechte mondverzorging
Vitamine B2-tekort
Gebruik verkeerd mondwater
Veel zuur fruit

Niet alle factoren hoeven aanwezig te zijn en ook niet altijd hoeven de factoren te leiden tot klachten. Bij een slechte weerstand is de kans op klachten groter.
Behandelen van de bruine tongaanslag
De bruine tongaanslag is ontzettend vervelend, maar gelukkig goed aan te pakken. Een combinatie van een verandering van het dieet (inclusief drank) en gebruik van middelen is doorgaans het meest effectief.
Minderen met bepaalde levensmiddelen
Minderen met alcohol, koffie en sommige soorten fruit kan de klachten al aanzienlijk verminderen. Wanneer er geminderd wordt, krijgt de tong meer ruimte om te herstellen van de aanwezigheid van deze stoffen. Ditzelfde geldt voor roken. De hete rook tast de balans aan. Door te minderen kan de balans herstellen of minder sterk verstoord raken.
Tong schrapen
Schraap de tong met een speciale tongschraper om de bruine tongaanslag effectief te verwijderen. Gebruik hiervoor liever geen tandenborstel of andere objecten, omdat deze de tong kunnen beschadigen. Bovendien is het met deze middelen lastiger om tussen de papillen op de tong te komen, waardoor de tongaanslag lastiger te verwijderen is.

Een aanrader is de Oolitt Elite tongschraper, die met plastic tandjes de tong niet beschadigd, maar de aanslag wel grondig weet te verwijderen. Over het algemeen werkt een speciale tongschraper beter dan de schraper die soms achterop een tandenborstel aanwezig is, vanwege de speciale haartjes/tandjes op de schraper.
Mondwater
Gebruik mondwater zonder alcohol om de balans te herstellen en de gehele mondholte te reinigen. Aanraders zijn onder meer Oxyfresh mondwater en California Powerdrops. Deze werken op basis van actief zuurstof. Het doodt de bacteriën, zonder de balans nog verder te verstoren, wat mondwaters op alcoholbasis wel doen.