Schone tong: belangrijke tips

Schone tong

We zijn er lang niet altijd evenveel mee bezig, maar je tong weerspiegelt goed hoe het met je (mond)gezondheid gesteld is. Een schone tong wil zeggen dat de tong een lichtroze kleur heeft, zonder een gekke aanslag, gevoeligheden of ontstoken papillen.

Bij veel mensen is er een zekere aanslag aanwezig. Dit is lang niet altijd een ramp, maar zeker wanneer de aanslag dikker wordt kan dit leiden tot een onsmakelijke aanblik, een vieze smaak in de mond en bovendien een slechte adem.

Ook kan een tong met een vieze aanslag gepaard gaan met andere mondklachten, zoals tandvleesontstekingen en gaatjes in de kiezen. Een schone tong is dan ook om meerdere redenen iets om altijd naar te streven. Met de volgende tips weet je zeker dat je tong schoon en gezond wordt en blijft.
Tips voor een schone tong
Een schone tong bereik je door je tong goed te verzorgen op twee niveaus: levensstijl en gebruik van de juiste mondverzorgingsmiddelen.

1. Juiste levensstijl
Het gebruik van bepaalde levensmiddelen kan leiden tot klachten op de tong, zoals een witte tot zelfs zwarte aanslag die vies oogt en ook nog eens vies smaakt en ruikt. Beruchte veroorzakers van een tongaanslag zijn koffie, alcohol en zuur fruit.

Probeer hiermee te minderen en in het geval van zuur fruit de mond goed te spoelen of de tanden te poetsen na het eten. Een vierde factor is roken. De warme rook verstoord, net als de andere drie stoffen, de balans in de mond, waardoor er sneller een tongaanslag ontstaat.

2. De tong schrapen
Help de tong een handje om schoon te blijven door hem zo nu en dan te schrapen met een speciale tongschraper. Een goede tongschraper is bijvoorbeeld de Oolitt Elite tongschraper. Deze tongschraper bevat tandjes, waarmee ook aanslag tussen tongpapillen verwijderd kan worden.

Tegelijkertijd beschadigd de schraper de tong niet. Dit kan wel gebeuren wanneer de tandenborstel gebruikt wordt. Het gevolg is dat de klachten juist kunnen verergeren.

3. Het juiste mondwater
Met mondwater kan de mondholte effectief gereinigd worden. Het is echter essentieel dat het juiste mondwater gebruikt wordt. Mondwater op basis van alcohol is te agressief en leidt op de lange termijn vaak juist tot meer klachten, onder meer doordat de mond wordt uitgedroogd.

Gebruik liever een iets milder mondwater, zoals Oxyfresh mondwater of Californa Powerdrops. Deze mondwaters/-druppels werken op basis van actief zuurstof en zink. Deze stoffen pakken schadelijke bacteriën en herstellen de balans in de mond, zonder hierbij schade aan te richten.

4. Mondgel
Met een speciale gel kan de aanwezige aanslag op de tong voorbehandeld worden. De gel pakt de bacteriën aan en zorgt ervoor dat de aanslag minder hardnekkig vast zit op de tong. Na enige tijd kan de aanslag met een speciale schraper effectief van de tong verwijderd worden.

Ook hier geldt dat er geen gel gebruik moet worden met agressieve bestanddelen die meer kwaad dan goed doen. Een voorbeeld is Xdent tonggel.

5. Veel water drinken
Wanneer de mond uitgedroogd is, raakt de balans op de tong een stuk sneller verstoord, omdat de zogenaamde anaerobe bacteriën zich nu fijner voelen dan andere bacteriën. Juist deze bacteriën stinken vaak en veroorzaken een aanslag. Drink voldoende water om de mond vochtig te houden en de overmatige groei van deze bacteriën te voorkomen.