Tips en adviezen

10 tips en adviezen
Een witte tong is erg vervelend en zorgt bovendien vaak voor een vieze smaak en vieze geur. Gelukkig kan een witte tong goed aangepakt worden. Hieronder volgen 10 tips en adviezen om zo snel mogelijk van een witte tong af te komen.

1. Tong schrapen
Normaal gesproken is de witte aanslag op de tong goed weg te schrapen. Veel tandenborstels hebben een rubberen schrapertje op de achterkant waarmee de tong gepoetst kan worden. Om de tong nog effectiever te schrapen, kan er ook een speciale tongschraper gebruikt worden. De tongschraper van Orabrush en Oxyd8 zijn hiervoor uitermate geschikt.

2. Voorkom een droge mond
Een droge mond leidt tot een verstoord biologisch evenwicht op de tong. Bacteriën gaan groeien en kunnen een witte plaklaag veroorzaken. Daarnaast stinkt een droge mond vaak. Voorkom een droge mond door zo min mogelijk door de mond te ademen. Zorg ook voor voldoende speekselproductie door bijvoorbeeld kauwgom te kauwen. Drink verder voldoende water.

3. Gebruik actief zuurstof
Met actief zuurstof kunnen de slechte bacteriën in de mond effectief gedood worden. Deze bacteriën leven onder zuurstofarme omstandigheden. Actief zuurstof doodt de bacteriën en voorkomt een witte aanslag op de tong. Actief zuurstof zit bijvoorbeeld in Oxyd8 mondwater en de Oxyd8 mondspray.

4. Gebruik zinkproducten
Net als actief zuurstof, doodt zink de slechte bacteriën in de mond. Zink zit bijvoorbeeld in Oxyd8 mondspray en de tandpasta van PerioTherapy en Oxyd8 Plus.

5. Eet voldoende brood
Een witte tongaanslag ontstaat meestal als gevolg van een ruw tong. De tong wordt ruw, omdat de tongpapillen niet voldoende afslijten. Je kan de tongpapillen sneller laten slijten door ruw voedsel te eten. Brood is hier een zeer goed voorbeeld van. Met name grof brood werkt goed. Brood bevat ook vitamine B3, wat belangrijk is voor het onderhoud van de tong.

6. Eet voldoende fruit
De meeste fruitsoorten bevatten natuurlijke zuren die kunnen helpen om de hoeveelheid bacteriën op de tong in toom te houden. Geschikte fruitsoorten zijn bijvoorbeeld appels en meloen. Let er wel op of de tong niet juist geïrriteerd raakt door het fruit. Bij sommige mensen leidt zuur fruit tot irritatie van de tong, waardoor de aandoening juist kan verergeren.

7. Ontbijt altijd
Om erg veel redenen is ontbijten enorm belangrijk. Niet ontbijten heeft verschillende negatieve effecten. Een witte tong kan sneller ontstaan wanneer er niet wordt ontbeten. Wanneer je ontbijt, produceer je een flinke hoeveelheid speeksel. Speeksel speelt een belangrijke rol bij het bewaren van het biologische evenwicht op de tong. Ontbijt je niet, dan duurt het langer voordat de dagelijkse speekselproductie op gang komt. Bovendien is het ontbijt een belangrijk moment waarop de tongpapillen een beetje worden afgesleten.

8. Zorg voor een goede mondhygiëne
Wanneer de mond schoon wordt gehouden, is de kans op een witte tong veel minder groot. Dit betekent in elk geval twee keer per dag de tanden poetsen. Een tongschraper kan daarnaast gebruikt worden om de tong schoon te houden. Het is niet aan te raden om agressief mondwater te gebruiken. Agressieve mondwaters doden alle mogelijke micro-organismen in de mond, wat niet bevorderlijk is voor het natuurlijke evenwicht in de mond. Een goed alternatief op agressieve mondwaters is Oxyd8 mondwater.

9. Gorgel met zout water
Soms wordt een witte tong veroorzaakt door een ontsteking of infectie van de tong of keel. Zout water werkt ontsmettend en kan het natuurlijke herstelproces van de tong en keel ondersteunen. Gorgel twee keer per dag voor het beste resultaat.

10. Drink geen zware alcoholische dranken
Alcohol is een schadelijke stof voor de tong. Het doodt de meeste micro-organismen op de tong, waardoor het evenwicht verstoord kan raken. Met name zware alcoholische dranken tasten de tong flink aan.