Gele tong: wat zegt het over je gezondheid?

Gele tong: symptomen, oorzaak en behandeling

De tong zit van nature vol met micro-organismen, die in een zekere balans met elkaar leven. Wanneer deze balans verstoord raakt, kunnen bepaalde bacteriën de overhand krijgen. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan, zoals een vieze tongaanslag.

Zo’n tongaanslag kan verschillende gevolgen hebben in de mond. Lees er hier alles over.

Symptomen gele tong
Een tong oogt geel wanneer er een aanslag groeit op de tong, bestaande uit onder meer bacteriën, resten van dode cellen en voedsel. De kleur is over het algemeen crème tot lichtgeel. Soms kan de aanslag ook wit zijn.

Bij een gele tong, kan de aanslag meestal weggeschraapt worden. Ook kan de aanslag gepaard gaan met een vieze smaak en vieze geur in de mond. De kans op ontstekingen en gaatjes neemt bovendien toe met een gele tong.
Oorzaak gele tong
Een gele tong ontstaat wanneer de balans in de mond verstoord raakt. Waar onder meer bacteriën normaal gesproken in een balans met elkaar leven op de tong, kan er bij een disbalans één bacteriesoort de overhand gaan krijgen. Deze veroorzaakt hierbij een aanslag, met een witte tot gele kleur.

Zo’n verstoring van het evenwicht kan door meerdere factoren veroorzaakt worden:

Roken
Veel alcohol
Slechte algehele mondverzorging
Veel zuur voedsel
Veel koffie
Vitamine B3-tekort
Gebruik antibiotica
Bestraling mondregio

De aanwezigheid van deze factoren leidt niet altijd tot een gele tong. Ook kan het verschillen hoe ernstig de symptomen zijn, afhankelijk van de persoon en de situatie. Bij een slechte weerstand is de kans op (hevige) symptomen groter.
Behandeling van de tongaanslag
Een gele tong is erg vervelend. Het oogt niet prettig, het geeft een vieze smaak en ook nog eens een vieze geur. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een gele tong effectief aan te pakken.
Oolitt Elite Tongschraper
Een effectieve manier om de aanslag aan te pakken, is door het simpelweg weg te schrapen. Hiervoor is het echter wel goed om een speciale schraper te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld niet de tandenborstel. De haartjes kunnen de tong beschadigen en bovendien komen grote hoeveelheden bacteriën zo op de tandenborstel en vervolgens de tanden terecht.

Gebruik liever een speciale tongschraper, zoals de Oolitt Elite. Deze schraper heeft speciale plastic karteltjes die de aanslag effectief, maar veilig verwijderen. Het voordeel is dat je met de schraper ook tussen de papillen op de tong kunt komen, zodat er geen restjes achterblijven.
Mondwater
Mondwater kan effectief zijn in de bestrijding van een gele tong, maar let goed op het type mondwater. Sommige mondwaters gebruiken agressief alcohol, wat op de lange termijn meer kwaad dan goed doet. Gebruik liever een milder, maar effectief middel, zoals California Power Drops. Druppel enkele druppels op de tong en de aanslag wordt grondig aangepakt: eenvoudig en snel.
Tonggel
Een tonggel kan gebruikt worden als aanvulling op een tongschraper. Breng de gel aan en laat het even zitten. Het grijpt de tongaanslag, waarna het eenvoudiger verwijderd kan worden met een tongschraper. Een aanrader is Xdent Tonggel, dat geen agressieve bestanddelen bevat.