Zwarte tong

Zwarte tong
Een zwarte tong, ook wel een zwarte haartong genoemd, is een onschuldige tongaandoening. Bij de aandoening is de tong, meestal de achterste helft, bruin of zwart verkleurd. Deze verkleuring is pijnloos en niet weg te schrapen. De verkleuring zit in de zogenaamde filiforme tongpapillen. Normaal gesproken slijten deze papillen dagelijks een beetje af. Bij een zwarte tong gebeurt dit minder, waardoor ze erg lang worden en de bekleding van de papillen bovendien flink verdikt. De papillen krijgen een bruine of zwarte kleur, waardoor het lijkt alsof de tong behaard is.

Het is nog niet precies bekend waardoor een zwarte tong wordt veroorzaakt. Het lijkt er echter op dat een verstoord evenwicht van micro-organismen op de tong een rol speelt bij het ontstaan. Dit evenwicht is belangrijk voor een gezonde tong. Bij een verstoord evenwicht kunnen bepaalde bacteriën de overhand krijgen, die vervolgens bijdragen aan het ontstaan van de zwarte tong. Een zwarte tong kan bij iedereen ontstaan, maar er zijn risicofactoren die de kans op een zwarte tong vergroten.

Symptomen
Een zwarte tong kan herkend worden aan een bruine tot zwarte verkleuring van de tong. Deze verkleuring bevindt zich met name op de achterste helft van de tong in het midden, maar kan de volledige tong beslaan. De papillen kunnen zo lang zijn dat de tong behaard lijkt. De verkleuring is niet weg te schrapen en doet geen pijn. Een zwarte tong gaat vaak gepaard met een vieze smaak en vieze geur van de adem.

Oorzaken
Waarschijnlijk ontstaat een zwarte tong wanneer het evenwicht tussen de verschillende bacteriën en schimmels op de tong verstoord is. Verschillende factoren kunnen dit evenwicht verstoren:
– alcoholgebruik: alcohol is een agressieve stof, die de meeste micro-organismen doodt. Bij regelmatig alcoholgebruik kan het biologische evenwicht op de tong sterk verstoord raken.
– veel roken: in tabak zitten stoffen die het biologische evenwicht in de mond kunnen aantasten.
– droge mond: in een droge mond is het voor sommige micro-organismen lastiger om te overleven, waardoor het evenwicht verstoord kan raken. Een droge mond ontstaat vaak wanneer er veel door de mond wordt geademd.
– mondwater: veel mondwaters bevatten erg agressieve bestandsdelen die alle bacteriën doden. Weliswaar worden de slechte bacteriën die gaatjes kunnen veroorzaken gedood, de goede bacteriën sterven ook af. Een verstoord evenwicht op de tong is het gevolg.
– slechte mondhygiëne: wanneer de mond niet goed schoon wordt gehouden, kunnen er afvalstoffen ophopen die een negatieve bacterie- of schimmelgroei als gevolg hebben.
– vitamine B3-tekort: vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de werking van bepaalde enzymen in de tong. Een tekort aan vitamine B3 kan leiden tot een ongezonde tong.
– antibioticagebruik: sommige antibiotica doden ook de bacteriën op de tong. Hierdoor kan er een disbalans ontstaan op de tong.

Behandeling
Er bestaat niet één specifieke behandeling voor een zwarte tong. Over het algemeen kan de aandoening verholpen worden door de eerdergenoemde oorzaken aan te pakken. Door de tong daarnaast dagelijks met een zachte borstel te poetsen, kan de zwarte verkleuring langzaam verminderd worden.

Geef een reactie